Пройшов тиждень точний наук

2014-04-21

ЦИФРИ НЕ КЕРУЮТЬ СВІТОМ, ВОНИ ПОКЗУЮТЬ, ЯК КЕРУЄТЬСЯ СВІТ

«ЦИФРИ НЕ КЕРУЮТЬ СВІТОМ, ВОНИ ПОКЗУЮТЬ, ЯК КЕРУЄТЬСЯ СВІТ», - казав відомий німецький поет Г.Гейне. А видатний український педагог В.А.Сухомлинський стверджував, що «математика здає фортеці тільки сильним та сміливим». Справді, математика, та й усі інші природничі науки, здає фортеці лише сміливим. Щоб полегшити таку складну справу, як вивчення точних наук, необхідно перетворити її на гру, що й зробили вчитель математики, відмінник освіти, старший учитель, директор школи Г.Ю.Гичка, вчителі математики та фізики вищої категорії А.І.Смоліна, В.І.Меренич, вчитель І категорії Т.В.Попович та В.В.Бабич, а також вчитель інформатики А.А.Мойсей Іршавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2. Вони перетворили вивчення цих складних предметів на свято під назвою «Тиждень точних наук».

Відкрився тиждень конкурсом стіннівок, у якому найкращими газетярами стали учні 7 класу під керівництвом класного керівника Т.В.Попович.

Протягом тижня школярі опановували премудрості математики, фізики та інформатики методом гри «Квест» (5-11 класи) та акції «Зароби гроші власним розумом» (5-11 класи), за що отримували шкільну валюту «піфагорчики». (Г.Ю.Гичка)

«Математичний десант» учнів 10 класу розв’язував з молодшими школярами цікаві логічні задачі. У рамках відкриття «Тижня точних наук» учні 5 Б класу представили біографії декількох всесвітньовідомих математиків, зокрема біографію українського вченого-математика ХХ століття Л.Кравчука (керівник А.І.Смоліна).

Напруженим і захоплюючим виявився турнір учнів 9-х, 10-го та 11-х класів у грі «Брейн-ринг», в якому перемогу отримала команда 11-го класу. Організували та провели гру-конкурс вчителі інформатики В.І.Меренич та А.А.Мойсей.

Неперевершені роботи продемонстрували учні 5-х та 11-х класів у конкурсі «Кібер-художник». Вони вразили шкільну спільноту креативністю мислення, нестримною фантазією та досконалістю у володінні комп’ютером (вчителі В.І.Меренич та А.А.Мойсей).

Кульмінацією тижня став відкритий урок на тему «Систематизація знань з теми «Десяткові дроби», який провела у 5 А класі директор школи, вчитель математики Г.Ю.Гичка. Вона довела, що «математиці потрібно вчити в школі з тією метою, щоб знання, тут здобуті, були достатніми для звичайних потреб у житті» (Л.Карно)

Учні 7-го класу підготували та провели науково-дослідницьку конференцію «Математика навколо нас».(під керівництвом Т.В.Попович)

Цікавими та захопливими були «Сніданки з фізикою», якими пригощали учні 11-х класів школярів молодшої ланки ( керівник В.В.Бабич)

Завершилося свято точних наук інтелектуальним флеш-мобом та математичним аукціоном, де кожен учень зміг придбати за здобуту власним інтелектом валюту «піфагорчики» цінні речі.

Отже, точні науки — дивовижні вчителі в мистецтві спрямовувати думки, наводити порядок там, де вони не впорядковані, викорчовувати безглуздя, фільтрувати брудне і наводити ясність.

Лідія Тернинко, Світлана Кормош члени

гуртка «Юні журналісти»

Кiлькiсть переглядiв: 454