Вічно Живий

2014-03-17

Вічно Живий

...Жива

Жива душа поета святая,

Жива в святих його річах,

І ми, читая, оживаєм

І чуєм Бога в небесах.

2014 рік знаковий для українців, бо саме зараз ми відзначаємо 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – нашого національного пророка, який залишив нам у спадок свій «Кобзар».

За ним звіряємо наше славне і безславне минуле, утверджуємо на нашій, на своїй землі самостійність і соборність, виборюємо справжню незалежність, будуємо «нову хату», в якій буде – таки «своя й правда, і сила, і воля». І тому сьогодні голос Шевченка потрібний нам, як повітря, як сонце, як Правда, Віра і Любов.

Ми відчуваємо Тебе, Тарасе, своїм сучасником. Ти - наш пророк, духовний батько, творець і рятівник нації, який зробив незриме в історії зримим у слові, дав народному духові точку опори і повернув самоповагу українцям. Тарас Шевченко - Вільний дух! Його душа ніколи не вмирає. Він дарував вічність українському слову, передбачив наше майбутнє відродження.

Хоч Шевченкові більшу частину свого життя довелося перебувати за межами України, він завжди пам’ятав рідний край, серцем тягнувся до нього. Часто згадував чарівну українську природу, працьовитих і щирих людей, їхні пісні, легенди, звичаї, традиції.

Навіть сидячи в похмурому казематі за свою бунтарську поезію чи знаходячись у далекому казахському краї на засланні, він міг, заплющивши очі, уявити квітучий вишневий садочок біля чепурної біленької хатини в українському селі, червону калину над водою, вечірню зорю, озеро з очеретяними берегами, сповнене чарівних русалок. Про це він і складав поезії, якими захоплюється вже не одне покоління.

Доля великих поетів важка і трагічна, бо вони випереджують свій час, а нащадки впродовж століть не можуть їх наздогнати. Але поети вірять, що світ буде щасливий “І буде син, і буде мати, і будуть люди на землі...”

Він був як полум'я. Його рядки -

Дзвінкі і небезпечні, наче криця,

Переживуть і жито, і пшеницю,

І хліб, і сіль, і війни, і віки.

Він був як полум'я. Його слова -

Легкі, як небо, сині, наче квіти,

Що ними тільки правду говорити,-

Тарас Шевченко був проти всякого насильства, тому і вибрав темою своїх пісень долю жінки, як одну з найбільших плям на загальному похмурому тлі суспільного ладу. Найбільше людське горе він бачив у горі жіночім, і саме тому така непоборна й сильна його жіноча лірика. Милосердям і любов'ю сповнені твори поета: від поеми «Катерина» до поеми «Марія».

Творчість Шевченка - це книга буття українців, своєрідна візитна картка українського народу..

«Учітеся, читайте і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь» - ці слова великого українського поета ніскільки не втратили своєї актуальності й сьогодні.

Щороку, коли тепліше світить сонечко, з’являються перші синьоокі проліски в Іршавській ЗОШ І-ІІІст. №2 проводиться«Тиждень рідної мови ». У рамках тижня було проведено такі заходи: години спілкування, відкрита виховна година «Тарасовими шляхами.» у 2 класі (вчитель Магурська Я.В.), народозначий захід « А над світом українська вишивка цвіте.» 7-11 кл. (бібліотекар Добак О.В.) . Організовано виставки дитячих малюнків до творів Кобзаря, учнівських робіт «Українська вишивка», Всеукраїнський учнівський конкурс «Соняшник», конкурс учнівських творчих робіт на тему: « Мова – колиска мого народу».

Учителі-філологи Барна О.Й. – заступник директора з навчально-виховної роботи, Попович Г.В. – заступник директора з виховної роботи, Мойсей-Шопляк Л.І. – керівник методичного об’єднання вчителів суспільно-гуманітарних дисциплін,Томич А.І. вчитель української мови і літератури провели цікаві й змістовні уроки, позакласні заходи. Віддані своїй справі, майстерно володіючи технікою мовлення, добрі знавці рідної мови, ці вчителі уміло передають свої здобутки учням на високому професійному рівні, використовуючи найсучасніші інформаційні технології.

Поезія для Тараса - це квіти його душі, це рідні діти його серця. Як дбайливий садівник, він плекав, доглядав їх. Але твори сумні. Причина їх суму - народне лихо.

Не джерельна вода поливає його вірші-квіти, а сльози кріпаків. Він писав для них, для народу України.

Наразі проведено конкурс читців - декламаторів «Слухайте голос безсмертний Тараса», в якому взяли участь талановиті учні 1-11 класів. Найкращими стали учениця 5-А класу Лівак Злата та учениця 9-Б класу Свида Олександра (переможці районного конкурсу читців художнього слова).

/Files/images/tum1.jpg

Десятикласники школи підготували виступ (керівник Томич А.І.) «Т.Г.Шевченко й Батьківщина – частинка серця кожного патріота-українця», де відтворили настрій патріотичних поезій, описали власне відчуття, викликане художнім словом.

Бібліотекарі районної бібліотеки Кепша Олена Іванівна, Жабко Оксана Іванівна провели цікаву літературну гру «Шевченкознавець», де змагалися учні 9-11 класів. Вони сприялиглибшому ознайомленню дітей із життям і творчістю Т.Г.Шевченка, розвили логічне мислення, навчили їх швидко орієнтуватися у ситуації. Журі оголосило кращого знавця творчості Кобзаря - ученицю 11 класу Свиду Злату.

/Files/images/tum2.jpg

Дуже емоційним, сюжетним став показовий заключний виступ вихованців школи під керівництвом О.Й. Барни та Л.І.Мойсей-Шопляк - Свято«Жива душа поезії Т.Г.Шевченка». Сцена прикрашена вишиванками, рушниками,портретом, висловами із творів, а за допомогою мультимедійних засобів й слайд-шоу демонструвалися картини, фото та мистецькі твори, хронікально-документальний фільм «Обличчя української історії.» з життя Т.Г.Шевченка. Ведучі Бобик Назар і Тернинко Лідія розпочали свято під чарівну мелодію скрипки у виконанні учениці 9-Б класу Лешко Юлії. Їхні слова звучали спокійно вони, наче гортали кожну сторінку славнозвісного «Кобзаря»-книгу, яку український народ поставив на перше місце серед успадкованих із минулого національних скарбів . Школярі 5- 9-х класів читали вірші Т.Г.Шевченка. Даним заходом вчителі-філологи зуміли відкрити в учнів потребу у пізнанні загальнолюдських цінностей, навчили дітей читати виразно напам’ять поезії Кобзаря, розвиваючи культуру почуттів , поглиблюючи вивчення творчості поета. Володіючи мистецтвом слова учні переконали всіх присутніх, що потрібно любити рідну українську мову. На завершення свята учениця 5-А класу Лівак Злата виконала пісню «Рідна мова».

Гичка Г.Ю.-директор школи підвела підсумки спільної роботи учнів і вчителів та нагородила грамотами і подарунками кращих учасників проведених заходів.

/Files/images/IMG_8822.JPG

Хай же й сьогодні, і в наступні роки обпікає наші душі огнем словесним Тарас Шевченко, хай пробуджує невичерпну енергію творення справді європейської держави, бо за відомим висловом П.Куліша «Високо над нами підняв Шевченко поетичне світло своє – і стало видно по всій Україні, куди з нас кожен мусить простувати».

Барна Ольга Йосипівна, заступник директора з навчально-виховної роботи., вчитель української мови і літератури.

Мойсей-Шопляк ЛюдмилаІванівна, керівник методичного об’єднання вчителів суспільно-гуманітарного циклу ,вчитель української мови і літератури.

Кiлькiсть переглядiв: 375